Hieronder volgt mijn fotoverzameling van de families Ahsmann en Verheul tot 1975. Deze verzameling is onderverdeeld in een aantal blokken:

  1. Familie Jozef en Maria Ahsmann-van Doorn
  2. Familie Wilhelmus en Wilhelmina Verheul-Vosmeer
  3. Jeugdjaren van Rudolf Petrus (Dolf) Ahsmann
  4. Jeugdjaren van Wilhelmina (Mien) Verheul
  5. Verkeringstijd en Huwelijk Dolf en Mien Ahsmann
  6. Dolf en Mien Ahsmann en de kinderen
  7. De kinderen van Dolf en Mien Ahsmann
  8. Dolf en Mien Ahsmann: later

Mocht je nog andere foto's hebben, stuur ze dan s.v.p. naar dolf.ahsmann@gmail.com.    email
Toegezonden foto's zal ik toevoegen aan de verzameling, zodat ook anderen hiervan kunnen genieten.

 

 
1. Jozef en Maria Ahsmann-van Doorn met hun familie

De fotoverzameling van onze tak van de Ahsmann-familie begint met een foto uit 1903 van het gezin van mijn overgrootvader (Petrus Lambertus Ahsmann) en overgrootmoeder (Maria Sluijs). Ook Jozef Maria Georgius is op deze foto terug te vinden. De collectie bestaat verder uit diverse foto's van Jozef Maria Georgius Ahsmann en Maria Aleida van Doorn. De meeste zijn genomen in de periode tot 1949. Wil je meer weten over de personen in deze collectie, kijk dan in de kwartierstaat.
 
Jozef en Maria woonde in Utrecht eerst aan de Bemuurde Weerd w/z in Utrecht. Daar had hij een eigen bakkerij. In 1930 kochten Jozef en Maria het pand aan de Oudegracht (62), waar de bakkerij werd voortgezet. In de collectie bevindt zich ook fotos van de bakkerswinkels, waar Jozef en Maria met hun kinderen hebben gewoond. Nadat de bakkerij aan de oudegrachts werd verhuurd en later verkocht, gingen Jozef en Maria wonen in de griftstraat in Utrecht. Hier bleven ze tot hun dood wonen.
In de toelichting van de foto geeft het cijfer tussen haakjes (achter het jaartal) aan uit welke generatie uit de kwartierstaat de OUDSTE persoon op de foto komt.

 
2. Wilhelmus en Wilhelmina Verheul-Vosmeer met hun familie

Wilhelmus (Willem) Verheul was getrouwd met Wilhelmina Vosmeer. De oudste foto van de 'Verheulen' uit onze familie is de foto van Hendrikus Vosmeer, de Vader van Wilhelmina Carolina Vosmeer. Deze foto is rond 1895 gemaakt.
Willem Verheul was tuinder. Hij had samen met Wilhelmina in utrecht een eigen tuiderij aan respectievelijk de Croeselaan in Utrecht en later de Tripkade (toen nog Maartensdijk). Toen Willem was uitgewerkt, verhuisde hij naar de Singelstraat in het centrum van Utrecht. In de collectie zitten ook een aantal foto's van het ouderlijk huis van Wilhelmus en Wilhelmina aan de Tripkade in Utrecht/Maartensdijk.

 
3. Rudolf Petrus Maria Ahsmann: Jeugdjaren

Rudolf Petrus Ahsmann (Dolf) is het tweede kind uit het huwelijk van Jozef Ahsmann en Maria Ahsmann-van Doorn. De onderstaande foto's zijn van Dolf zijn jeugd (tot verkeringstijd). Een klein aantal foto's komt ook al voor bij Jozef en Maria Aleida. Deze zijn te herkennen aan het cijfer (3) achter het jaartal.
Dolf werkte tot ruim na zijn huwelijk in de bakkerij van zijn vader. Op de foto is Dolf dan ook te zien samen met andere personeelsleden uit de bakkerij. Er is ook een foto van Dolf naast de bakfiets van bakkerij Ahsmann, waarmee het brood werd rondbezorgd.

 
4. Wilhelmina Verheul: Jeugdjaren

Wilhelmina Verheul (Mien) is het 4de (levende) kind uit het huwelijk van Wilhelmus Verheul en Wilmina Vosmeer. De onderstaande foto's zijn uit de periode tot 1948. Ook hier zijn een aantal foto's gekopieerd uit de foto's uit de collectie van haar ouders Wilhelmina en Wilhelmina.

 
5. Rudolf Ahsmann en Wilhelmina Verheul: Verkeringstijd en Huwelijk

In 1949 trouwden Dolf en Mien. Hieronder volgen foto's van dit huwelijk en foto's uit hun verkeringstijd. Dolf was tot ongeveer zijn 50e levensjaar bakker. Eerst werkte hij in de bakkerij van zijn vader. In die tijd gingen veel kleine bakkers over de kop, vanwege de komst van broodfabrieken. Zo ook in Utrecht waar met name de Lubro een belangrijk deel van de markt overnam. Omdat Dolf er geen heil in zag de bakkerij van zijn vader over te nemen, werd de bakkerij eerst verhuurd en later verkocht. In de kwartierstaat is een exemplaar van het verhuurcontract van de bakkerij terug te vinden. Dolf zelf ging werken bij de broodfabriek Lubro (zowel in de bakkerij als broodbezorger).
 
Dolf en Mien woonden na hun huwelijk eerst in de Pieter Nieuwlandstraat in Utrecht. Daar werden hun zoons Wim en George geboren. Rond 1955 verhuisde het gezin naar de Oudwijkerveldstraat in Utrecht. Hier werd in 1957 Dolf geboren. Rond 1960 verhuisde het gezin Ahsmann naar de Haagstraat in Oudwijk in Utrecht, waar Marja geboren werd. Rond 1971 verhuisde de familie naar de Dodt van Flensburglaan in Utrecht, waar zij tot hun 'oude dag' bleven wonen.

 
6. Dolf en Mien Ahsmann en de kinderen

Dolf en Mien worden in 1950 vader en moeder van hun eerst kind, Wilhelmus Arnoldus Maria. Daarna volgen nog drie kinderen, namelijk Jozef Maria Georgius, Rudolf Peterus Maria en Maria Aleida. Hieronder volgen foto's waarop de trotse ouders te zien zijn met 1 of meer van hun kinderen.

 
7. De kinderen van Dolf en Mien

Hieronder volgen nog de nodige foto's uit de jeugd van Dolf, George, Dolf en Marja.

 
8. Dolf en Mien: 'later'

Hieronder volgen een aantal foto's van Dolf en Mien uit de periode na 1980 waaronder foto's van Dolf en Mien met de kleinkinderen. Begin 70-er jaren ging Dolf werken als koffiebrander in de fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Hier heeft hij tot zijn VUT gewerkt. Na de pensioenering van Dolf werden de kleinkinderen en hun plekje op de camping de Maarnseberg de belangrijkste doelen van Dolf en Mien. Dolf en Mien kregen uiteindelijk 8 kleinkinderen en werd een belangrijke ontmoetingsplaats met de kinderen en kleinkinderen.

 
9. Overig

Hieronder volgen nog wat foto's van andere famllieleden uit de families Ahsmann en Verheul.